Бізбен байланыс
kum2017@yandex.ru
WhatsApp: +7 705 241 87 47


Ұлыттық тағамдар

04 ақпан 2013, Дүйсенбі
Тақырыбы: Ұлттық тағамдар
Сабақтың мақсаты:
Білімділік: Қазақтың ұлттық тағамдары жайлы білу, ұлттық тағамдар маңызды екенін түсіне білуге және түсінгендерін айта білуге дағдыландыру.
Тәрбиелік: Оқушы бойында ізгілік, мейірім, адамгершілік сапаларының жетекші сапалар ретінде қалыптасуына құлшыныс тудыру. қазақ халқының салт - дәстүрін білуге, қонақжайлылыққа тәрбиелеу.
Дамытушылық (кәсіби - біліктілік): оқушылардың өзара пікір алысу, ортақ ой тұжырымдау, оны көпшілік алдында айта алу дағдыларын жетілдіру. Ұжымда өзара әрекеттестікте жұмыс істеу біліктіліктерін дамыту.
Сабақтың тегі: меңгерген жаңа материалды жинақтау және жүйелеу сабағы
Сабақтың түрі: Дәстүрлі емес сабақ, пікірталас, жарыс сабақ.
Сабақтың әдіс-тәсілдері: интерактивті әдістер, сыни ойлау әдісі, ойға шабуыл, ойталқы, пікірсайыс, коммуникативтік әдіс, проблемалық ізденіс әдісі.
Сабақтың жабдығы: интерактивті тақта, ұлттық тағамдардың суреті, энциклопедиялар, жұмыс дәптерлері, таратпалы материалдар, т. б.
1. Сабақтың барысы:
2. Ұйымдастыру. (оқушыларды екі топқа бөліп отырғызамын)
1. Сәлемдесу
2. Сабақтың тақырыбымен, мақсатымен таныстыру

І кезең. Қызығушылықты ояту сатысы.
1. Оқушылардың қызығушылығы мен ширақтылығын арттыру мақсатында жаңылтпашты жатқа айтып жарысу.
2. Дәйексөз.(Үй жұмысын сұрау)
Үйге берілген тапсырманы сұрау мақсатында оқушылардың белсенділігі мен сауаттылығын байқау.
А) Мына сөздерді орыс тіліне аударыңдар
Соғым сою
Қуырдақ
Дәрумендер
Қазы
Қымыз
Сүт тағамдары

Ә) Мына сөздердің мағынасын түсіндіріңдер
Күздік
Қуырдақ
Соғым
Қазақша ет
Наурыз көже

ІІ кезең. Зерделеу. Оқушылардың өз ойларын толық жеткізе білуге, сөйлемдерді дұрыс байланыстыра білуге үйрету.
1. Ой байланыстыру. Берілген кеспе қағаздардағы сөйлемдерді әрі қарай толықтырып шағын мәтін құрау.
2. Берілген сұрақтарға жауап іздеу, өзара пікір алысу, ортақ ой тұжырымдауға және жауапкершілікке, оны көпшілік алдында айта білу дағдыларын жетілдіру.

І топ
1. Соғым сойылғаннан кейін міндетті түрде қандай тағам жасалады?
2. Соғымға нелер сойылады?
3. Табақты қонақтарға қалай тартады?
4. Соғымға байланысты қазақ халқының қандай салты қалыптасқан?
5. Наурыз көжені тойып ішу ұғымы қандай?
6. Қазақ халқы биенің сүтін не деп атайды?
7. Қымыздың түрлері
8. Дәннен жасалатын тағамдар
9. Еттен жасалатын тағамдарды атаңдар
10. Ұлттық тағамдардың қайсысында қандай дәрумендер бар?

ІІ топ
1. Еттен жасалатын тағамдарға байланысты қазақ халқының қандай салты бар?
2. Ұлттық тағамдардың түрлерін ата
3. Құрметті қонақтарға қазақ халқы қандай тағам ұсынады?
4. Үлкен сыйлы қонақтарға не тартады?
5. Жеті түрлі дәмнен пісірілетін тағам қалай аталады?
6. Қазақ халқының ең бағалы сусыны
7. Сүттен жасалатын тағамдар
8. Бауырсақты неден жасайды?
9. Тарыдан не дайындайды?
10. Ұлттық тағамдардың қайсысында қандай дәрумендер бар?

ІІІ кезең. Толғаныс.
1. 3 - тапсырма. 75 - бет
2. Ұлттық тағамдарды маңыздылығы туралы өз ойларын жаза білуге үйрету.
«Ас – адамның арқауы» тақырыбында шағын эссе жазу.

ІV кезең. Тарту.
1. Өз ойларын жинақтай білуге, мақал - мәтелдердің мағынасын айта білуге үйрету және сабақты қорытындылау мақсатында мақал - мәтелдердің жалғасын тауып, орыс тіліне аудару.
2. Ұлттық тағамдардың пайдасы қандай?
(Өз ойларын қағаз бетіне күн, гүл, ағаш бейнесінде салып, дәлелдей білу)
10 422
0
  • 0
0 дауыс


Жаңалықтар
Тіл дамыту. Ұлттық тағам түрлері
Тіл дамыту. Ұлттық тағам түрлері
Қазақ халқының ұлттық тағам түрлері жөнінде мағлұмат беру. Оқушылардың қазақ тілінде сөйлеу, жазу дағдыларын қалыптастыру. Зат есімнің септіктерін, етістіктің шақтарын қайталау. Қазақ халқының дастарқанын, ұлттық құндылықтарды қадірлеуге баулу.
Ұлттық ойындар
Ұлттық ойындар
Оқушылардың сөздік қорын молайту, ауызекі сөйлеуге, сөйлем құрастыруға, тән дыбыстарды дұрыс айтуға, өзара сұхбаттасу дағдыларын дамыту
Сүт және сүт өнімдері
Сүт және сүт өнімдері
Қазақтың ұлттық сүт тағамдарының ерекшелігі мен құндылығын, қазақ халқының қонақжай дәстүрін құрметтеу, тағамдардың жасалу жолдарына түсінік беру
Ұлттық тағамдар. Сөйлем мүшелері
Ұлттық тағамдар. Сөйлем мүшелері
СҚО, Тайынша ауданы, Тайынша қаласының №2 орта мектебінің қазақ тілі мен әдебиеті пәнінің мұғалімі Рамазанова Сырға Қайырбекқызы
Қазақтың ұлттық тағамдары
Қазақтың ұлттық тағамдары
Алматы қаласы, Алмалы ауданы, Б. Атыханұлы атындағы № 36 гимназияның технология пәні мұғалімі: Бакелекова Динара Болатханқызы
Қазақтың ұлттық тағамдары
Қазақтың ұлттық тағамдары
Жітіқара қаласы, №12 орта мектептің қазақ тілі мен әдебиет пәні мұғалімі Ерсарина Ләззат Евсейқызы
Пікірлер (0)
Ақпарат
Қонақтар,тобындағы қолданушылар пікірін білдіре алмайды.
×