Бізбен байланыс
kum2017@yandex.ru
WhatsApp: +7 705 241 87 47


Тері илеу технологиясы

25 қазан 2012, Бейсенбі
Категориясы: Технология
Қызылорда облысы
Қазалы ауданы, Қазалы ауылы
№100 орта мектебінің бейнелеу және сызу пәні мұғалімі
Есіркеев Қайрат Еленбайұлы

Сабақ тақырыбы. Тері өңдеу технологиясы
Сабақ мақсаты: тері өңдеу технологиясы туралы, түсінік беру үйрету, жұмыс жасау
Сабақ түрі: аралас
Сабақ әдісі: түсіндіру сұрау, сарамандық
Көрнекілік тері түрлері, плакаттар

Сабақ барысы: 1 ұйымдастыру
2 оқушыларды түгелдеу
3 тақта, көрнекілік, жұмыс орнын даярлау
4 үй тапсырмасымен жұмыс
5 жаңа сабақ
6 үйге тапсырма

Жаңа сабақ
Тері өңдеу өнері

Тері туралы
Материалдар, құралдар
Технологиясы

Тері туралы
Халық тұрмысында мал терілерін қарапайым жолмен ұқсату көптен бері келе жатқан тәсілдердің бірі.
Ірі қара малының иленбеген терісін шылғи тері ал иленіп ұқсатылғаннан кейін оны қайыс деп атайды.
Шылғи теріні ұқсатудың екі түрі бар
Бірі – оның жүнін сылып тастап пайдалану
Екіншісі – теріні жүнін сылмай - ақ пайдалану
Негізінен жаңа сойылған мал терісін тұз сеппей орап жылы жерге қойса ол өз - өзінен 2 - 3 күннің ішінде жидіп жүні түсіп қалады, терінің ең сапалы тұсы малдың жоны мен сауырында, қабырғалық деп аталатын қос қапталында болады. Мойын терісі жұқалау болады, Терісі ең қалың мал – сиыр, содан кейін – түйе, ең жұқа тері – жылқы терісі.
ірі қара терісін – сиыр терісі. Өгіз. Тайынша. Бұзау
жылқы терісін – бие, жабағы. Құлын.
түйе терісін – атан. Бота.
қой терісін – жабағы. Қырықпа, күздік, соғым, тықыр,
аң терісін – түлкі, қарсақ, қоян,
Тері қабаты – эпидермис, тері негізі, шел...

Тері бояу

Тері илеу
Тері түрлері
Тері технологиясы
Теріден жасалатын бұйымдар

Тері илеу

Теріні толық малмаға салып батыру.
Иді терінің шел жағынан бетіне әлденеше рет жағып илеу.
Малма – іркіттен ашыған айраннан немесе құрттың сары суынан, кейде оларға кебек болмаса ұн қосып ашыған сұйық заттан жасалады.

Илеу технологиясы

Түйе – сойылған теріні жылы жерге бір тәулік қойып келесі күні жүнін жұлып малмаға саламыз малмада 15 - 17 күн тұрады. Содан кейін алып тазартып бір күн кептіреміз, ылғалдау күйінде талқыға салып жұмсартамыз.

Жылқы – сойылып алынған теріні екі күндей жылы жерде ұстап сосын жүнінен тазартып малмаға салады, малмада 14 - 15 күн ұстайды малмадан алып тазалап бір күн кептіріп талқыға
салып жұмсартады.

Назар аударыңыз! Жасырын мәтінді көру үшін сізге сайтқа тіркелу қажет.
27 340
0
  • 0
0 дауыс


Жаңалықтар
Теріні шикілей өңдеу
Теріні шикілей өңдеу
Батыс Қазақстан облысы, Зеленов ауданы, Новенький ОЖББМ. Технология пәнінің мұғалімі Бейбіт Маратұлы Муканалиев
Терінің құрылысы мен қызметі
Терінің құрылысы мен қызметі
Биология пәні мұғалімі: Демеугалиева Гулнафис
Тері. Жылу реттеу
Тері. Жылу реттеу
Ақтөбе облысы, Ақтөбе қаласы, №48 орта мектептің биология пәні мұғалімі Исеғалиева Гүлжайна Серікқызы
Өнер шыңы – тері илеу
Өнер шыңы – тері илеу
Маңғыстау облысы, Қарақия ауданы, Сенек ауылы Қашаған Күржіманұлы атындағы орта мектептің 10 сынып оқушысы Съезд. Дана Жетекшісі технология пәнінің мұғалімі: Джанбаева Маржан
Қазақтың дәстүрлі үй кәсіпшілігі мен қолөнері
Қазақтың дәстүрлі үй кәсіпшілігі мен қолөнері
Қызылорда қаласы №197 қазақ орта мектебінің технология пәнінің мұғалімі: Альжанова Роза Зейнуллаевна
Металдар технологиясы
Металдар технологиясы
Сабақ мақсаты металдар туралы метал өңдеу құралдары туралы түсінік беру, металмен жұмыс жасауды үйрету, оқушыларды еңбекке баулу, еңбекке тәрбиелеу.
Пікірлер (0)
Ақпарат
Қонақтар,тобындағы қолданушылар пікірін білдіре алмайды.
×