Білімділер поралы

Сүт және сүт өнімдері

Технология 6 сынып
Сабақтың тақырыбы: Сүт және сүт өнімдері.
Сабақтың мақсаты: оқушыларды қазақтың дәстүрлі сүт тағамдарымен таныстыра отырып сүттен жасалатын сусындардың жасалу жолын меңгерту.
Білімділігі: жалпы сүт тағамдарының адам ағзасына пайдалы екенін түсіндіру.
Дамытушылығы: сусындардың жасалу технологиясымен, әдістерін үйрету арқылы, теориялық білімдерін күнделікті тіршілікте пайдалануға, икемділіктерін дамыту.
Тәрбиелілігі: сүт тағамдарын ұқыпты ұстауға үйрету және үй жағдайында жасалатын тағамдар мен салқын сусындардың жасалу жолдарын көрсету арқылы, ұқыптылық пен тазалыққа, ептілікке тәрбиелеу
Сабақтың түрі: аралас сабақ.
Сабақтың әдісі: Ассосация, ЖИГСО, талқылау кестесі.
Пәнаралық байланыс: биология, химия, тарих, медецина
Жабдықтар: стакан, қасық, әйнек ыдыс, пышақ, миксер.

Сабақтың барысы: Ұйымдастыру кезеңі
Сыныптың сабаққа дайындығын тексеру.
І. Қызығушылығын ояту.
Тамақтану пирамидасына тоқталу

ІІ. Мағынаны тану
Оқушылар түстер арқылы екі топқа бөлініп мәтін беріледі.
«Әлемді шарлау»
1. топ. Сүт және сүт өнімдері.
2. топ. Сүт және сүт өнімдерінің ұлттық тағамдарды дайындаудағы маңызы
1 топ. ТВ - шоу
2 топ. Постер
Сүт және сүтөнімдері
Сүттің құрамында адамның организміне қажетті тағамдық заттар - белоктар, майлар, көмірсутегі, минералды тұздар, А, В, С, Д, Е дәрумендері, су. Олардың ішіндегі ең құнды тағамдық заты - белок. Сүттің негізгі белогі - казейн бой өсіретін және денені қорғайтын заттарға бай және биологиялық жағынан құнды болып есептеледі. Белоктарды организм толық дерлік сіңіреді және олардың құрамында адамның тіршілігіне қажетті барлық амин қышқылдары бар.
Сүттегі майдың мөлшері шамамен белоктың мөлшеріндей. Сүтте холестерин де болады, бірақ оның бұл мөлшері организмдегі холестериннің шамасына ешқандай ықпал етпейді. Сүт майы өзінің тағамдық және биологиялық қасиеттері жағынан өте құнды болып саналады, адамның организміне оңай, жеңіл сіңеді. Сүтте көмірсутегі сүт қантында болады. Оны лактоза деп атайды. Сүттегі минералды заттар түрліше болып келеді, солардың ішіндегі өте маңыздылары - кальций мен фосфор. Тамақпен бірге сүт ішкенде, басқа тағамдардағы кальций тұздары жақсы сіңеді.

Сүт - дәрумендердің көзі. Сүт тағамдары арқылы адам организмін А дәруменімен, В тобындағы дәрумендермен, С және Д дәрумендерімен толық қанағаттандыруға болады. Ең бағалысы жаңа сауылған сүт. Оның бактерияны жоятын, яғни сүтке түскен бактериялардың өсіп - өнуін тоқтатып, оларды жойып жібереді. Сүттің емдік қасиеті туралы ақпаратты көне дәрігерлер - Гиппократ, Гален және Әбу ибн Синаның еңбектерінен кездестіруге болады, олар түрлі жануарлардың сүтін туберкулез бен тұз байлану ауруларына емдеуге қолдануға кеңес берген. XVIII және XIX ғасырларда орыс дәрігерлері сүтпен бронхит, тырысқақ, ас қорыту - ішек, жүйке және т. б. ауруларды емдеген. Петербург дәрігері Ф. Л. Каррель 1865ж. жүрек сырқаты, бауыр цирозы, өкпе ауруы және т. б. ауруларды емдеуге сүт қолданып 200 жағдайды сипаттап кеткен еді.

Толық нұсқасын жүктеу
Материал рейтингісі:
  • 0
барлық дауыс бергендер: 0
Басқа жаңалықтарды оқу:
Ақпарат
Қонақтар,тобындағы қолданушылар пікірін білдіре алмайды.
Бәйге бөлімі
  • Having fun. Abilities.

    To learn and practise Can/can't. To develop the pupil's habits of reading, speaking and writing, to support an interest to the English lesson.
  • Әртүрлі саладағы модельдер

    модель түрлерімен ажырата білуге, модель түрлерін анықтауға, модельдеудің қажеттілігін, оның пайдасын түсіндіру; оқушының шығармашылығын, ойлау қабілетін арттыру; еркін пікір білдіру мен өзара ...
  • Жұлдызды аспан

    Жұлдызды аспан – шоқжұлдыздар мен жұлдыздар олардың атаулары мен белгіленулері туралы ақпарат беру, айырмашылығын көрсету.
  • Зат есімнің септелуі

    Зат есімнің септелуі туралы түсінік беру. Септік жалғауларымен таныстырып, олардың сұрақтарын меңгерту. Оқушылардың топпен жұмыс істеу, ойлау, есте сақтау, зерделеу қабілеттерін дамыту.
  • Жұмбақ математика

    1 - ден 5 - ке дейін тура және кері санау, геометриялық пішіндерді ажырату; жұмбақ құрастыру, логикалық тапсырмаларды орындау арқылы балалардың тілін, ой – өрісін, ойлау қабілетін дамыту. ...
  • «Наурыз» С. Сейфуллин

    С. Сейфуллиның «Наурыз» өлеңді мәнерлеп оқиды. Сыни ойлауға үйренеді. Өлеңді жан - жақты талдайды. Жеке тұлға ретінде шығармашылыққа, іздемпаздылыққа баулу.
  • Ш. Мұртаза «Эльза – кішкентай періште»

    Жазушының өмірі мен шығармашылығынан мәлімет беру, үзіндіні толық талдау арқылы оқырманның рухани жан дүниесін байытудағы көркем шығарманың күш - қуатын таныту, идеялық мәнін ашу.
  • Презентацияларды құру. Безендіру шаблондары

    Презентацияны құру технологиясы туралы білімдерін қалыптастыру. Презентацияны жасауда өз шаблондарын құру технологиясын үйрену және оны практикада қолдана білу.
Үздік жаңалықтар
загрузка...
Өз пікіріңді білдір
Қанша жалақы аласыз?
25000-35000
35000-45000
45000-55000
55000-75000
75000-100000
100000-250000
Сайтта кім бар
Барлығы: 28
Қолданушылар: 0
Қонақтар: 28
Роботтар: 3
Соңғы пікірлер
Ілмек сөздер
Сайт статистикасы
Яндекс.Метрика