Құлпынай тосабы
Ас дайындау
Құлпынай тосабы (Клубничное варенье)
Құлпынай тосабын дайындау үшін
Құлпынай – 1 кг
Шекер – 1 кг
Құлпынайды тазалап жуып, езілгендерін алып тастау қажет.
Құлпынайдың дәміне қарай шекер саласыз, тәтті болса, 1 кг - ға 1 кг, қышқыл болса 1 кг-нан асырып салу керек, сөлі шыққанға дейін қойып қою керек.
Тосаптың түсі ашық болуы үшін лимон сөлін тамызуға болады.
Содан соң, отқа қойып 5 минут қайнату қажет, осылай әр қайнатқанда 5 минуттан 3 рет қайнатылады.
Қайнағанда міндетті түрде көбігін алып тастау керек, әйтпесе тосаптың түсі қоңыр болып кетеді.
Дайын болған тосапты стерильденген банкаларға құйып жаба беруге болады.
Құлпынай тосабын дайындау үшін
Құлпынай – 1 кг
Шекер – 1 кг
Құлпынайды тазалап жуып, езілгендерін алып тастау қажет.
Құлпынайдың дәміне қарай шекер саласыз, тәтті болса, 1 кг - ға 1 кг, қышқыл болса 1 кг-нан асырып салу керек, сөлі шыққанға дейін қойып қою керек.
Тосаптың түсі ашық болуы үшін лимон сөлін тамызуға болады.
Содан соң, отқа қойып 5 минут қайнату қажет, осылай әр қайнатқанда 5 минуттан 3 рет қайнатылады.
Қайнағанда міндетті түрде көбігін алып тастау керек, әйтпесе тосаптың түсі қоңыр болып кетеді.
Дайын болған тосапты стерильденген банкаларға құйып жаба беруге болады.
Тосап (варенье)
Кез келген жемістің дәрумені өзінде сақталып қалсың десеңіз 5 минут қайнатсаңыз жеткілікті. Осы тәсілмен құлпынай, таңқурай, шие жидектерінен тосап
Қайнатылмай дайындалатын өрік тосабы.
Өріктен дайындалатын бұл тосап қайнатылмайды. Яғни, жеміс қайнатылмайды оған қосылатын шекер мен судан дайындалған сиропты бірнеше қайнатып жемістің
Құлпынай компотын дайындау (қысты күнге сақтау
Құлпынай нәрсуы (Клубника компоты). Құлпынай компотын дайындау өте оңай. Мұнда жеміс қайнатылмайды, қайнаған су екі қайтара құйып жабады.
Тосап қайнатудың тәсілдері
Құлпынай, қарақат, таңқурай, шиеден жасалған тосаптарды жақсы көрмейтін жан кемде кем шығар. Әсіресе тосаптың бұл түрлерін қыста тұмау тигенде шайға