Су өмір нәрі
Бұл қызықты
СУ-ӨМІР НӘРІ
Адамның денесі шамамен үштен екісі судан тұрады. Мидың жасушалары 85 пайызға судан тұрады. Тіпті адам сүйектері 25 пайызға судан тұрады. Тағамсыз адам бес-жеті апта өмір сүре алады. Сусыз - бір аптадан артық емес. Денедегі су үнемі қозғалыста болуы және жаңартылуы тиіс.
Адамдардың көпшілігі қарапайым сүзілген суды сирек ішеді.
Әдетте шай, кофе, шырындар және басқа да сусындар ішкенді жөн көреміз. Көбісі таңертең оянып, шай немесе кофе ішеді. Түскі асқа дейін және түс кезінде – шай ішу, кола шөлмегі немесе бір стакан шырын ішеміз. Түстен кейін және кешкі асқа тағы да шай ішу және басқа да сусындар ішіледі. Кофе мен шайдағы кофеин, сондай-ақ тәттілендірілген сусындардағы қант және көптеген шырындар біздің денемізден су алады. Осылайша, мұндай сусындар пайда әкелгеннен гөрі зиян келтіреді. Олардың орнына бірнеше стақан таза суды ішу жақсы.
Белгілі Иран дәрігері, доктор Ферейдун Батмангелидж өзінің "денсаулық үшін, сауығу үшін, Өмір үшін су" кітабында адамның денсаулығына маңызды судың бірнеше қасиеттерін сипаттады:
- су буындарды ылғалмен қамтамасыз етеді. Ол артрит және бел ауруларының дамуын тежейді;
- су иммундық жүйенің жұмысын жақсартады, вирустық және бактериялық инфекциялармен күреседі;
- су жүрек және ми тамырларында қан қоюлығын және тромбтардың (қан ұйыған) түзілуін болдырмайды. Осылайша су миға инфаркт пен қан құйылу дамуын тежейді;
- су мидың функциясымен тікелей байланысты, өйткені ол нейротрансмиттерлердің синтезіне қатысады, осылайша ақыл-ой қызметін, жады функциясын және ақыл-ой шоғырлануын қамтамасыз етеді;
- су қарт адамдарға тән жадының бұзылуын тежейді, сондай-ақ Альцгеймер, Паркинсон және басқа да аурулар тәуекелін төмендетеді;
- су бізге жақсы көрінуге мүмкіндік береді, өйткені ол теріні ылғалдандырады және оған балғын және денсаулық береді.
СУДЫҢ ПАЙДАСЫ ТУРАЛЫ
Су шектеулі мөлшерде түскенде, организм оны үнемді пайдалануға тырысады, ең маңызды органдарға бағыттайды. Мұндай органдарға: ми, жүрек, бауыр, өкпе, бүйрек жатады. Бұл органдар, ең алдымен, суға мұқтаж, өйткені олардың қызметінің бұзылуының салдары ағзаға өте ауыр. Алайда, мұндай қайта бөлу нәтижесінде тері, асқазан - ішек жолдары және буындар сияқты көптеген басқа органдар мен тіндер зардап шегеді. Осыған байланысты, су жетіспеген жағдайда аталған органдарда функция бұзылуы орын алады.
Судың жетіспеушілігі көптеген белгілерден көрінеді, олардың ішіндегі ең тән буындар жұмысының бұзылуы, жоғары артериялық қысым және ас қорыту проблемалары болып табылады.
Буындардың функцияларының бұзылуының себебі су жетіспегендіктен болады, қалыпты жағдайда су сүйектердің қозғалуын қамтамасыз ете отырып, олардың ішкі бетін ылғалдайды. Су жетіспеген жағдайда буындардың шеміршектері жарылады және ауырсыну тудырады. Әсіресе бұл омыртқаға тән. Омыртқааралық дискілердің бұзылуы нервтердің қысылуын тудырады, соның салдарынан ауырсыну сезімдері болып табылады. Әдетте бұл радикулит деп аталады.
Жоғары артериялық қысым судың жетіспеуінде қан тамырларының тарылуы болып табылады. Су жеткілікті түскен кезде тамырлар кеңейеді және қысым нормаға келеді. Осы себепті жоғары артериялық қысымға шалдыққан науқастарға ең қарапайым ұсыныстардың бірі - судың жеткілікті мөлшерін ішу.
Су жетіспеген кезде ас қорытудың бұзылуы сілекейдің, ас қорыту шырындары мен шырыштың жеткіліксіз өндірілуіне байланысты, асқазан-ішек жолдары зардап шегеді. Себебі олар негізінен судан тұрады және асқазанның қышқылынан қорғайды. Су жетіспеген жағдайда мұндай қорғаныс зардап шегеді және ас қорыту органдары зақымданады.
"Жастар субұрқағы" туралы жұрт бекер айтпайды. Жеткілікті суды қабылдау ағзаны жасартады. Бұл әжімдердің азаюуы және терінің икемділігін жақсаруынан көрінеді. Су қабылдау мидың қызметін жақсартуға ықпал етеді, атап айтқанда, жас келген сайын еске сақтау қабілетінің нашарлауын және ақыл-ой шоғырлану қабілетін жақсартады. Себебі, ми жасушалары жоғарыда айтылғандай, 85 пайызға судан тұрады. Ми - бұл адам ағзасының үнемі белсенді күйде болатын жалғыз органы. Ми жасушаларындағы су оларды белсендіруде маңызды рөл атқарады. Оның жеткіліксіздігі кезінде мидың белсенділігі төмендейді.
Су адам салмағын төмендетуге ықпал етеді. Себебі, судың жетіспеуінде дене қызуының төмендеуіне алып келетін зат алмасуының бұзылуы орын алады. Организмді жылыту үшін май қатпарының жиналуына әкеп соғады. Сондай-ақ, су қабылдау асқазанда тоқтықты сезіну арқылы тәбетті басады деп есептеледі.
СУ КӨЗДЕРІ
Әрине, таза бұлақ суын ішу жақсы. Ол ең пайдалы. Ол жоқ кезде адамдар су құбыры суын, шөлмектен суды ішеді, ал кейбіреулері суды үй сүзгілерінің көмегімен сүзеді. Су құбыры кранының суы құрамында хлор және басқа да өндірістік тазалау құралдары бар, олар ағзаға зиянды. Сонымен қатар, тіпті өнеркәсіптік тазалау бактериялардың жоқтығына кепілдік бермейді. Пластикалық шөлмектерде сатылатын су поливинилхлорид және бисфенол сияқты уытты қоспалардың қаупін төндіруі мүмкін. Және олар азық-түлік дүкендерінің сөрелерінде сақтаған сайын жинала береді.
Сондықтан суды өзіңіз сүзіп, оны тек қысқа уақыт сақтау керек. Пластикалық контейнерлерде емес, шыны ыдыстарда сақтау керек. Үй сүзгіш құрылғылары контейнерлермен бірге дүкендерде сатылады және салыстырмалы арзан тұрады.
Ең оңтайлы деп аталатын сілтілік сүзгілер, олар суды аз қышқыл етеді, бұл ағзаға пайдалы. Сонымен қатар, кейбір сілтілік сүзгілер судың молекулалық құрылымын өзгертеді, оны тығыз және қуатты етеді. Бұл су гексагональды деп аталады. Ол ағзаның тіндерінде жақсы жылжиды, тағамдық заттардың жақсы сіңуіне және ағзадан токсиндерді жоюға көмектеседі.
Судың және басқа да сұйықтықтардың қышқылдық немесе сілтілік қасиеттері рh латын әріптерімен белгіленетін химиялық тестің көмегімен анықталады. 0-ден 14-ке дейінгі шкала бойынша рН 7, 0 деңгейі бейтарап болып саналады. 7, 0 төмен барлық қышқыл, ал 7, 0 жоғары-сілтілі болып саналады.
Адамның қаны 7, 4-де тұрақты рН деңгейіне ие, яғни әлсіз тағамдық қасиеттерге ие. Өкінішке орай, қандағы көптеген адамдарда несеппен жуылатын қышқылдар көп жиналады. Мұндай жағдайлар ағзаның уыттарды жою қабілетін нашарлатады. Көптеген денсаулық мәселелері дененің ішкі ортасының артық қышқылдығына байланысты деп саналады. Бұл созылмалы шаршау, бұлшық еттердің, буындардың ауыруы, сондай-ақ атеросклероз, Обыр, диабет, аутоиммундық және басқа да созылмалы аурулар сияқты елеулі мәселелерді тудыруы мүмкін.
Көптеген денсаулық мәселелерін шешу 7,0-ден жоғары рН бар гексагональды (сілтілі) суды тұтыну арқылы табуға болады. Бұл ішкі ортаның қалыпты әлсіз күйге оралуын қамтамасыз етеді және ішкі органдар мен тіндердің функцияларын қалыпқа келтіреді.
Гексагональды судың терең ғылыми зерттеулерін жүргізген корейлік доктор Му Шик Чон оның келесі артықшылықтарын белгіледі: ол жалпы энергия деңгейін арттырады, иммундық жүйенің қызметін жақсартады, тағамдық заттардың сіңуіне көмектеседі, өмірді ұзартады, салмағын төмендетеді және заттардың жақсы алмасуына ықпал етеді.
1-қосымшада Қазақстан нарығында таралған бөтелкедегі ауыз судың кейбір коммерциялық түрлерінің рН деңгейлері көрсетілген. 7,0 жоғары рН бар сілтілі су алу жолдарының бірі, бұл сілтілі сүзгі сатып алу және үйде суды сүзу.
ҚАНША СУ ІШКЕН ДҰРЫС
Таза судың пайдасы анық. Енді оны қанша ішу керек екенін түсіну маңызды. Орташа, күн сайын бір жарым – екі литр таза сүзілген газдалмаған су ішу ұсынылады. Алайда, бұл көлем өзгеруі мүмкін. Мысалы, салмағы 55 килограмм әйелге бір жарым литр су ішу ұсынылады. Сонымен қатар, 100 килограмм адамға күн сайын 3 литр су ішу жақсы.
Әрине, ішілетін судың мөлшері климатқа, еңбек жағдайларына және өмір салтына байланысты. Ыстық климат жағдайында терлеу арқылы ылғал жоғалуын өтеу үшін көбірек су ішу жақсы. Сондай-ақ, спортпен немесе дене еңбегімен айналысу кезінде көп су ішу керек.
Су барлық жемістер мен көкөністерде бар екенін ұмытпаңыз. Мысалы, 80 пайызға алма судан тұрады, ал қызанақ пен қарбыз – 90 пайызға. Нан және басқа да ұн өнімдерінің құрамында аз су бар. Су мен витаминдерден басқа, көкөністер мен жемістерде токсиндердің шығарылуына ықпал етіп, холестерин деңгейін төмендетеді.
Суды қабылдауды күні бойы біркелкі бөлу керек, бірақ ұйықтауға дейін шектеу керек. Сіз су жетіспеушілігінің белгісі болып табылатын шөлді сезінгенше күте алмайсыз. Түскі ас немесе кешкі ас кезінде бөлме температурасында бір стакан су ішу жеткілікті.
Шай немесе кофеге келетін болсақ, оларды қалыпты мөлшерде – күніне екі кесе дейін ішу жақсы. Жақында Гарвард университетінде жүргізілген ғылыми зерттеулер кофеин Паркинсон мен Альцгеймер ауруларының алдын алуға, сондай - ақ 2-ші типті диабет, кейбір жүрек аурулары мен тіпті тоқ ішек обырының қаупін азайтуға көмектесетіні белгілі болды. Алайда, егер кофені қалыпты мөлшерде тұтынса ғана, бұл көмектеседі деген сөз. Кофеге шамадан тыс қызығушылық зиянды болуы мүмкін.
Шай құрамында қан жасушалары үшін маңызды темірдің сіңуін бұзатын кейбір заттар бар. Бұл анемияны тудыруы мүмкін, әсіресе жас әйелдер. Сондықтан әсіресе тәттілерді қабылдаумен бірге жүретін жиі шай ішуден гөрі, 1 шыныаяқ таза су ішкен абзал, ол сізді жасартып, көбірек энергия мен көңіл-күй береді.
Кейбір адамдар өте ыстық, қайнаған шай ішуді жөн көреді. Ыстық шай ауыз қуысының шырышты қабығының, көмейдің және өңешті күйідіруі мүмкін. Мұның салдары күтпеген болуы мүмкін. Қолыңызға ыстық шай құйып көріңіз, бұдан қатты күйік алуға болады. Енді көз алдыңызға елестетіп көріңізші, егер күйікті күніне бірнеше рет алсаңыз не болады?
Жылы күйінде шай ішу жақсы – себебі сіз оның дәмдік қасиеттерін сезіне отырып ішесіз. Шайдың отаны Қытай елінде, шай жылы (ыстық емес) түрінде ішеді. Айтпақшы, бұл кофеге де қатысты – оны жылы күйінде ішу жақсы, себебі сіз оның хош иісін жақсы сезіне аласыз.
Адамның денесі шамамен үштен екісі судан тұрады. Мидың жасушалары 85 пайызға судан тұрады. Тіпті адам сүйектері 25 пайызға судан тұрады. Тағамсыз адам бес-жеті апта өмір сүре алады. Сусыз - бір аптадан артық емес. Денедегі су үнемі қозғалыста болуы және жаңартылуы тиіс.
Адамдардың көпшілігі қарапайым сүзілген суды сирек ішеді.
Әдетте шай, кофе, шырындар және басқа да сусындар ішкенді жөн көреміз. Көбісі таңертең оянып, шай немесе кофе ішеді. Түскі асқа дейін және түс кезінде – шай ішу, кола шөлмегі немесе бір стакан шырын ішеміз. Түстен кейін және кешкі асқа тағы да шай ішу және басқа да сусындар ішіледі. Кофе мен шайдағы кофеин, сондай-ақ тәттілендірілген сусындардағы қант және көптеген шырындар біздің денемізден су алады. Осылайша, мұндай сусындар пайда әкелгеннен гөрі зиян келтіреді. Олардың орнына бірнеше стақан таза суды ішу жақсы.
Белгілі Иран дәрігері, доктор Ферейдун Батмангелидж өзінің "денсаулық үшін, сауығу үшін, Өмір үшін су" кітабында адамның денсаулығына маңызды судың бірнеше қасиеттерін сипаттады:
- су буындарды ылғалмен қамтамасыз етеді. Ол артрит және бел ауруларының дамуын тежейді;
- су иммундық жүйенің жұмысын жақсартады, вирустық және бактериялық инфекциялармен күреседі;
- су жүрек және ми тамырларында қан қоюлығын және тромбтардың (қан ұйыған) түзілуін болдырмайды. Осылайша су миға инфаркт пен қан құйылу дамуын тежейді;
- су мидың функциясымен тікелей байланысты, өйткені ол нейротрансмиттерлердің синтезіне қатысады, осылайша ақыл-ой қызметін, жады функциясын және ақыл-ой шоғырлануын қамтамасыз етеді;
- су қарт адамдарға тән жадының бұзылуын тежейді, сондай-ақ Альцгеймер, Паркинсон және басқа да аурулар тәуекелін төмендетеді;
- су бізге жақсы көрінуге мүмкіндік береді, өйткені ол теріні ылғалдандырады және оған балғын және денсаулық береді.
СУДЫҢ ПАЙДАСЫ ТУРАЛЫ
Су шектеулі мөлшерде түскенде, организм оны үнемді пайдалануға тырысады, ең маңызды органдарға бағыттайды. Мұндай органдарға: ми, жүрек, бауыр, өкпе, бүйрек жатады. Бұл органдар, ең алдымен, суға мұқтаж, өйткені олардың қызметінің бұзылуының салдары ағзаға өте ауыр. Алайда, мұндай қайта бөлу нәтижесінде тері, асқазан - ішек жолдары және буындар сияқты көптеген басқа органдар мен тіндер зардап шегеді. Осыған байланысты, су жетіспеген жағдайда аталған органдарда функция бұзылуы орын алады.
Судың жетіспеушілігі көптеген белгілерден көрінеді, олардың ішіндегі ең тән буындар жұмысының бұзылуы, жоғары артериялық қысым және ас қорыту проблемалары болып табылады.
Буындардың функцияларының бұзылуының себебі су жетіспегендіктен болады, қалыпты жағдайда су сүйектердің қозғалуын қамтамасыз ете отырып, олардың ішкі бетін ылғалдайды. Су жетіспеген жағдайда буындардың шеміршектері жарылады және ауырсыну тудырады. Әсіресе бұл омыртқаға тән. Омыртқааралық дискілердің бұзылуы нервтердің қысылуын тудырады, соның салдарынан ауырсыну сезімдері болып табылады. Әдетте бұл радикулит деп аталады.
Жоғары артериялық қысым судың жетіспеуінде қан тамырларының тарылуы болып табылады. Су жеткілікті түскен кезде тамырлар кеңейеді және қысым нормаға келеді. Осы себепті жоғары артериялық қысымға шалдыққан науқастарға ең қарапайым ұсыныстардың бірі - судың жеткілікті мөлшерін ішу.
Су жетіспеген кезде ас қорытудың бұзылуы сілекейдің, ас қорыту шырындары мен шырыштың жеткіліксіз өндірілуіне байланысты, асқазан-ішек жолдары зардап шегеді. Себебі олар негізінен судан тұрады және асқазанның қышқылынан қорғайды. Су жетіспеген жағдайда мұндай қорғаныс зардап шегеді және ас қорыту органдары зақымданады.
"Жастар субұрқағы" туралы жұрт бекер айтпайды. Жеткілікті суды қабылдау ағзаны жасартады. Бұл әжімдердің азаюуы және терінің икемділігін жақсаруынан көрінеді. Су қабылдау мидың қызметін жақсартуға ықпал етеді, атап айтқанда, жас келген сайын еске сақтау қабілетінің нашарлауын және ақыл-ой шоғырлану қабілетін жақсартады. Себебі, ми жасушалары жоғарыда айтылғандай, 85 пайызға судан тұрады. Ми - бұл адам ағзасының үнемі белсенді күйде болатын жалғыз органы. Ми жасушаларындағы су оларды белсендіруде маңызды рөл атқарады. Оның жеткіліксіздігі кезінде мидың белсенділігі төмендейді.
Су адам салмағын төмендетуге ықпал етеді. Себебі, судың жетіспеуінде дене қызуының төмендеуіне алып келетін зат алмасуының бұзылуы орын алады. Организмді жылыту үшін май қатпарының жиналуына әкеп соғады. Сондай-ақ, су қабылдау асқазанда тоқтықты сезіну арқылы тәбетті басады деп есептеледі.
СУ КӨЗДЕРІ
Әрине, таза бұлақ суын ішу жақсы. Ол ең пайдалы. Ол жоқ кезде адамдар су құбыры суын, шөлмектен суды ішеді, ал кейбіреулері суды үй сүзгілерінің көмегімен сүзеді. Су құбыры кранының суы құрамында хлор және басқа да өндірістік тазалау құралдары бар, олар ағзаға зиянды. Сонымен қатар, тіпті өнеркәсіптік тазалау бактериялардың жоқтығына кепілдік бермейді. Пластикалық шөлмектерде сатылатын су поливинилхлорид және бисфенол сияқты уытты қоспалардың қаупін төндіруі мүмкін. Және олар азық-түлік дүкендерінің сөрелерінде сақтаған сайын жинала береді.
Сондықтан суды өзіңіз сүзіп, оны тек қысқа уақыт сақтау керек. Пластикалық контейнерлерде емес, шыны ыдыстарда сақтау керек. Үй сүзгіш құрылғылары контейнерлермен бірге дүкендерде сатылады және салыстырмалы арзан тұрады.
Ең оңтайлы деп аталатын сілтілік сүзгілер, олар суды аз қышқыл етеді, бұл ағзаға пайдалы. Сонымен қатар, кейбір сілтілік сүзгілер судың молекулалық құрылымын өзгертеді, оны тығыз және қуатты етеді. Бұл су гексагональды деп аталады. Ол ағзаның тіндерінде жақсы жылжиды, тағамдық заттардың жақсы сіңуіне және ағзадан токсиндерді жоюға көмектеседі.
Судың және басқа да сұйықтықтардың қышқылдық немесе сілтілік қасиеттері рh латын әріптерімен белгіленетін химиялық тестің көмегімен анықталады. 0-ден 14-ке дейінгі шкала бойынша рН 7, 0 деңгейі бейтарап болып саналады. 7, 0 төмен барлық қышқыл, ал 7, 0 жоғары-сілтілі болып саналады.
Адамның қаны 7, 4-де тұрақты рН деңгейіне ие, яғни әлсіз тағамдық қасиеттерге ие. Өкінішке орай, қандағы көптеген адамдарда несеппен жуылатын қышқылдар көп жиналады. Мұндай жағдайлар ағзаның уыттарды жою қабілетін нашарлатады. Көптеген денсаулық мәселелері дененің ішкі ортасының артық қышқылдығына байланысты деп саналады. Бұл созылмалы шаршау, бұлшық еттердің, буындардың ауыруы, сондай-ақ атеросклероз, Обыр, диабет, аутоиммундық және басқа да созылмалы аурулар сияқты елеулі мәселелерді тудыруы мүмкін.
Көптеген денсаулық мәселелерін шешу 7,0-ден жоғары рН бар гексагональды (сілтілі) суды тұтыну арқылы табуға болады. Бұл ішкі ортаның қалыпты әлсіз күйге оралуын қамтамасыз етеді және ішкі органдар мен тіндердің функцияларын қалыпқа келтіреді.
Гексагональды судың терең ғылыми зерттеулерін жүргізген корейлік доктор Му Шик Чон оның келесі артықшылықтарын белгіледі: ол жалпы энергия деңгейін арттырады, иммундық жүйенің қызметін жақсартады, тағамдық заттардың сіңуіне көмектеседі, өмірді ұзартады, салмағын төмендетеді және заттардың жақсы алмасуына ықпал етеді.
1-қосымшада Қазақстан нарығында таралған бөтелкедегі ауыз судың кейбір коммерциялық түрлерінің рН деңгейлері көрсетілген. 7,0 жоғары рН бар сілтілі су алу жолдарының бірі, бұл сілтілі сүзгі сатып алу және үйде суды сүзу.
ҚАНША СУ ІШКЕН ДҰРЫС
Таза судың пайдасы анық. Енді оны қанша ішу керек екенін түсіну маңызды. Орташа, күн сайын бір жарым – екі литр таза сүзілген газдалмаған су ішу ұсынылады. Алайда, бұл көлем өзгеруі мүмкін. Мысалы, салмағы 55 килограмм әйелге бір жарым литр су ішу ұсынылады. Сонымен қатар, 100 килограмм адамға күн сайын 3 литр су ішу жақсы.
Әрине, ішілетін судың мөлшері климатқа, еңбек жағдайларына және өмір салтына байланысты. Ыстық климат жағдайында терлеу арқылы ылғал жоғалуын өтеу үшін көбірек су ішу жақсы. Сондай-ақ, спортпен немесе дене еңбегімен айналысу кезінде көп су ішу керек.
Су барлық жемістер мен көкөністерде бар екенін ұмытпаңыз. Мысалы, 80 пайызға алма судан тұрады, ал қызанақ пен қарбыз – 90 пайызға. Нан және басқа да ұн өнімдерінің құрамында аз су бар. Су мен витаминдерден басқа, көкөністер мен жемістерде токсиндердің шығарылуына ықпал етіп, холестерин деңгейін төмендетеді.
Суды қабылдауды күні бойы біркелкі бөлу керек, бірақ ұйықтауға дейін шектеу керек. Сіз су жетіспеушілігінің белгісі болып табылатын шөлді сезінгенше күте алмайсыз. Түскі ас немесе кешкі ас кезінде бөлме температурасында бір стакан су ішу жеткілікті.
Шай немесе кофеге келетін болсақ, оларды қалыпты мөлшерде – күніне екі кесе дейін ішу жақсы. Жақында Гарвард университетінде жүргізілген ғылыми зерттеулер кофеин Паркинсон мен Альцгеймер ауруларының алдын алуға, сондай - ақ 2-ші типті диабет, кейбір жүрек аурулары мен тіпті тоқ ішек обырының қаупін азайтуға көмектесетіні белгілі болды. Алайда, егер кофені қалыпты мөлшерде тұтынса ғана, бұл көмектеседі деген сөз. Кофеге шамадан тыс қызығушылық зиянды болуы мүмкін.
Шай құрамында қан жасушалары үшін маңызды темірдің сіңуін бұзатын кейбір заттар бар. Бұл анемияны тудыруы мүмкін, әсіресе жас әйелдер. Сондықтан әсіресе тәттілерді қабылдаумен бірге жүретін жиі шай ішуден гөрі, 1 шыныаяқ таза су ішкен абзал, ол сізді жасартып, көбірек энергия мен көңіл-күй береді.
Кейбір адамдар өте ыстық, қайнаған шай ішуді жөн көреді. Ыстық шай ауыз қуысының шырышты қабығының, көмейдің және өңешті күйідіруі мүмкін. Мұның салдары күтпеген болуы мүмкін. Қолыңызға ыстық шай құйып көріңіз, бұдан қатты күйік алуға болады. Енді көз алдыңызға елестетіп көріңізші, егер күйікті күніне бірнеше рет алсаңыз не болады?
Жылы күйінде шай ішу жақсы – себебі сіз оның дәмдік қасиеттерін сезіне отырып ішесіз. Шайдың отаны Қытай елінде, шай жылы (ыстық емес) түрінде ішеді. Айтпақшы, бұл кофеге де қатысты – оны жылы күйінде ішу жақсы, себебі сіз оның хош иісін жақсы сезіне аласыз.
Ағзаны тазартудың түрлі тәсілдері
Адам ағзасы машина секілді: бірқалыпты жұмыс істеуі уақыт өте баяулайды, жас ұлғая сыр бере бастайды. Бұл кезде ағзаның жұмыс істеу күшін бастапқы
Ұзақ өмір сүру үшін керекті үш тағам түрі
Варшава университетінің ғалымдары жаңғақтар, көкөністер мен жемістер және шоколад пайдасын дәлелдеді. Олар бұл өнімдердің қасиеттері адамның
Үнемдей білу
Үнемшілдік, яғни үнемдеу. Үнемдеу – біле білсеңіз адам бойындағы ең жақсы қасиеттердің бірі болып табылады. Үнемдеу тек тарығып жүргендердің әдеті
Бір рет қайнаған суды қайта қайнатпаған дұрыс,
Көпшілігі шай немесе кофе ішу үшін шәугімді отқа қойып өшіруді ұмытып кетеді немесе қайнаған соң өшіріп, біраз уақыттан соң қайта қайнатады
Судың да сұрауы бар.
Күнделікті астан соң жуылатын ыдыстарға неше литр су жіберетініңізді есептеп көрдіңіз бе?
Сусыз ең ұзақ өмір сүре алатын ол – егеуқұйрықтар
Қалталы егеуқұйрықтар мүлде су ішпейді. Судың оған қажеті шамалы, олар суды күнделікті жейтін тамағынан алады.