ойын сауық отауы
Жаңа жылда дайындалатын 5 түрлі салат
23.12.2025 8 0 Admin

Жаңа жылда дайындалатын 5 түрлі салат

Ас дайындау
Жаңа жыл – әр отбасы үшін ерекше, қуаныш пен үмітке толы мереке. Бұл күні үй іші безендіріліп, шырша тігіліп, ең бастысы – мол әрі сәнді жаңа жылдық дастархан жайылады.
Дастархан – береке мен бірліктің белгісі. Қазақы дәстүрде қонаққа дәм ұсынып, ақ ниетпен тілек айту маңызды орын алады. Жаңа жыл кешінде де отбасы мүшелері мен қонақтар бір дастархан басына жиналып, өткен жылға шүкіршілік етіп, алдағы жылға жоспар құрады. Дастархан неғұрлым әдемі әрі дәмді болса, жаңа жыл да соғұрлым сәтті болады деген сенім бар.

Жаңа жылдық дастарханға әдетте ыстық тағамдар, түрлі тіскебасарлар, тәттілер және міндетті түрде салаттар қойылады. Салаттар – мерекелік үстелдің көркі. Олар дастарханды түрлі түске бояп, асқа тәбет ашады. Көпшілік сүйіп жейтін «Оливье» салаты – жаңа жылдың басты символдарының бірі. Сонымен қатар «Шуба астындағы майшабақ» салаты да өз дәмімен ерекшеленеді. Тауық еті, көкөніс және жеміс қосылған салаттар дастарханды жеңіл әрі үйлесімді етеді. «Грек» салаты сияқты пайдалы, жеңіл нұсқалар да соңғы жылдары кең таралып келеді. Ал қызылша, сәбіз, жаңғақ қосылған салаттар дәруменге бай болып, ағзаға пайдалы.

Жаңа жылдық дастархан – тек тағам емес, ол отбасының жылулығы мен берекесінің көрінісі. Әр салат пен ас шынайы ниетпен дайындалса, жаңа жыл қуанышқа, молшылыққа толы болады.


«Оливье» салаты
«Оливье» – жаңа жылдық дастарханның ажырамас бөлігі. Бұл салаттың дәмі жұмсақ, тойымды әрі бәріне ұнайды.
Құрамы: 3 – 4 картоп, 2 сәбіз, 4 жұмыртқа, 300 г қайнатылған шұжық немесе тауық еті, 3 тұздалған қияр, 1 банка жасыл бұршақ, тұз, майонез.
Дайындау жолы: Алдымен картоп пен сәбізді қабығымен қайнатып, суытып аламыз. Жұмыртқаны да қатты пісіріп, тазалаймыз. Барлық өнімдерді ұсақ текше етіп тураймыз. Тұздалған қиярды сығып алған дұрыс, сонда салат су болып кетпейді. Барлығын үлкен ыдысқа салып, жасыл бұршақты қосамыз. Дәміне қарай тұз салып, майонезбен араластырамыз. Дайын салатты салқын жерге қойып, дастарханға қоямыз.

«Шуба астындағы майшабақ»
Бұл салат өзінің әдемі көрінісімен және ерекше дәмімен танымал.
Құрамы: 1 тұздалған майшабақ, 2 картоп, 1 сәбіз, 1 қызылша, 1 пияз, 2 жұмыртқа, майонез, тұз.
Дайындау жолы: Картоп, сәбіз, қызылшаны қайнатып, суытып аламыз. Майшабақты тазалап, ұсақтап тураймыз. Пиязды майдалап турап, ащылығын кетіру үшін үстіне ыстық су құюға болады. Салатты қабаттап жасаймыз: алдымен картоп, үстіне майшабақ, пияз, сәбіз, жұмыртқа және ең соңында қызылша салынады. Әр қабатты майонезбен жағып отырамыз. Дайын салатты бірнеше сағатқа тоңазытқышқа қойсаңыз, дәмі ерекше ашылады.

Тауық еті мен ананас салаты
Бұл салат тәтті мен тұзды дәмнің үйлесімімен ерекшеленеді.
Құрамы: 300 г қайнатылған тауық еті, 1 банка консервіленген ананас, 150 г қатты ірімшік, 2 жұмыртқа, майонез, тұз.
Дайындау жолы: Тауық етін тұз қосылған суда қайнатып, салқындатамыз да, ұсақтап тураймыз. Жұмыртқаны қатты пісіріп, үккіштен өткіземіз. Ананасты текше етіп турап, артық сұйықтығын төгеміз. Ірімшікті де үгіп аламыз. Барлық ингредиенттерді бір ыдысқа салып, аздап тұз қосамыз. Майонезбен араластырып, әдемілеп безендіреміз. Бұл салат жеңіл әрі мерекелік дастарханға ерекше сән береді.


«Грек» салаты
Жеңіл әрі пайдалы салаттарды ұнататындар үшін таптырмас таңдау.
Құрамы: 2 қызанақ, 2 қияр, 1 болгар бұрышы, 100 г фета ірімшігі, зәйтүн, зәйтүн майы, тұз.
Дайындау жолы: Көкөністерді жуып, ірі текше етіп тураймыз. Қияр мен қызанақты тым ұсақтамаған жөн. Болгар бұрышын жолақтап тураймыз. Фета ірімшігін текшелерге бөліп, үстіне саламыз. Зәйтүндерді қақ бөліп қосамыз. Салатқа тұз сеуіп, зәйтүн майын құямыз. Барлығын ақырын араластырып, бірден дастарханға ұсынуға болады. Бұл салат жаңа жылда ауыр тағамдардың жанында жақсы үйлеседі.

Қызылша мен жаңғақ салаты
Бұл салат пайдалы әрі дәмді, дастарханды түрлендіреді.
Құрамы: 2 – 3 қызылша, 2 тіс сарымсақ, 50 г жаңғақ, майонез немесе қаймақ, тұз.
Дайындау жолы: Қызылшаны қабығымен қайнатып немесе пеште пісіріп аламыз. Суыған соң үккіштен өткіземіз. Сарымсақты майдалап тураймыз немесе еземіз. Жаңғақты ұсақтап, табада аздап қуырып алса, дәмі арта түседі. Барлық ингредиенттерді араластырып, тұз қосамыз. Майонез немесе қаймақпен араластырамыз. Бұл салаттың дәмі қанық әрі пайдалы, жаңа жылдық дастарханға жақсы үйлеседі.

Наурыз мерекесінде дастарханға қойылатын тағамдар Наурыз мерекесінде дастарханға қойылатын тағамдар
Наурыз – бұл табиғаттың жаңаруын, көктемнің келуін және жаңа жылды қарсы алуды білдіретін ежелгі мереке. Бұл күні қазақ халқы кең дастарқан жайып,
Жаңа жыл - 2019. Доңыз жылының басты ерекшелігі Жаңа жыл - 2019. Доңыз жылының басты ерекшелігі
Еңбекқорлық – Доңыз жылының басты ерекшелігі.
Жаңа жылға арналған құттықтау тілектер Жаңа жылға арналған құттықтау тілектер
2026 жаңа жыл тың шығармашылық ойлар, биік кәсіби жетістіктер, керемет оң өзгерістер, жарқын кездесулер мен қуанышты оқиғалар, тамаша бастамалар мен
Жаңа жыл келгенге дейін жасап үлгеруге тиіс кейбір істер туралы Жаңа жыл келгенге дейін жасап үлгеруге тиіс
Желтоқсан айының соңғы аптасы жақындаған сайын, қарбаласқа толы болатыны бәрімізге белгілі
Қызылша мен балық салаты Қызылша мен балық салаты
Ең алдымен қызылша, картоп, сәбіз, жұмыртқаны қайнатып пісіріп алу керек.
22 Наурыз мерекесінің шығу тарихы 22 Наурыз мерекесінің шығу тарихы
Наурыз – түркі халықтары үшін көктемнің, жаңарудың, бірліктің символына айналған ерекше мереке. Бұл мейрамның тарихы мыңдаған жылдарға созылып,
Пікірлер (0)
Пікір білдіру
Ақпарат
Қонақ,тобындағы қолданушылар пікірін білдіре алмайды.
×