Жусанның емдік қасиеті ерекше
Денсаулық
Жусанның емдік қасиеті ерекше
Жусанның екі түрі болады: кермек жусан және боз жусан. Кермек жусанның қайнатпасы сәл қышкылдау болады. Оны гүлдемей тұрып жинап, көлеңке жерде кептіріп алу керек. Ол өкпе мен өңеш, сондай - ақ асқазанның қатерлі ісігіне ем.
Жусанды дәріханадан да алуға болады. Бірінші күні 25 миллиграмм жусанды 200 миллиграмм суға қайнатып, бір мезгіл ішкен дұрыс. Екінші күні милли50 грамм жусанды кайнатып, екі мезгіл ішу керек. Осылай күнара мөлшерін көбейтіп, 300 миллиграммға жеткенде таңертең – 100, түсте – 100, кешке – 100 миллиграмм ішкен дұрыс. Мөлшерін одан асыруға болмайды. Таңертең тұнбаны ішерден бұрын жұмыртқаға бал араластырып ішіп жіберсе әсері жақсы болады.
Боз жусан: жусанды гүлдемей тұрып жинап, кептіріп, ұнтақтайды. Содан ұнтақты 0, 5 шай қасықпен күніне 5 - 6 рет астан кейін ішу керек. Осылайша бір аптадан кейін күніне үш ретке дейін азайтуға болады. Болмаса боз жусанды гүлдемей тұрып жинап, оны сығып, сөлін жинайды. Сұйықтықты мүмкіндік болса балға қосып, күніне 3 рет ас алдында ішу керек. Бірақ бұл емді қолданар алдында науқас кісіер дәрігер кеңесіне жүгінуі тиіс.
Жусанның екі түрі болады: кермек жусан және боз жусан. Кермек жусанның қайнатпасы сәл қышкылдау болады. Оны гүлдемей тұрып жинап, көлеңке жерде кептіріп алу керек. Ол өкпе мен өңеш, сондай - ақ асқазанның қатерлі ісігіне ем.
Жусанды дәріханадан да алуға болады. Бірінші күні 25 миллиграмм жусанды 200 миллиграмм суға қайнатып, бір мезгіл ішкен дұрыс. Екінші күні милли50 грамм жусанды кайнатып, екі мезгіл ішу керек. Осылай күнара мөлшерін көбейтіп, 300 миллиграммға жеткенде таңертең – 100, түсте – 100, кешке – 100 миллиграмм ішкен дұрыс. Мөлшерін одан асыруға болмайды. Таңертең тұнбаны ішерден бұрын жұмыртқаға бал араластырып ішіп жіберсе әсері жақсы болады.
Боз жусан: жусанды гүлдемей тұрып жинап, кептіріп, ұнтақтайды. Содан ұнтақты 0, 5 шай қасықпен күніне 5 - 6 рет астан кейін ішу керек. Осылайша бір аптадан кейін күніне үш ретке дейін азайтуға болады. Болмаса боз жусанды гүлдемей тұрып жинап, оны сығып, сөлін жинайды. Сұйықтықты мүмкіндік болса балға қосып, күніне 3 рет ас алдында ішу керек. Бірақ бұл емді қолданар алдында науқас кісіер дәрігер кеңесіне жүгінуі тиіс.
Жусанның емдік қасиеті денсаулықты күту қазақша ем өкпе мен өңеш сондай - ақ асқазанның қатерлі ісігіне ем жусан
Халық емі: Ағзаны тазартатын сусындар
Салауатты өмір салтын бастау үшін уақыт немесе мезгіл таңдаудың керегі жоқ. Бастысы – сіздің ниетіңіз
Қышаны емге қолдану жолдары
Қышаны (горчица) тағамның дәмін келтіруге, тәбет ашу үшін қолданатыны белгілі. Сондай - ақ ол халық медицинасында да кеңінен қолданылады.
Өкпе қабынғанда
6 ақ шикі жұмыртқаны жуып, қабығымен бірге қоңыр шыны ыдысқа салу керек. Оның үстіне орташа 10 лимон шырынын құяды. Содан соң ыдыстың аузын дәкемен
Жаңғақтың жүрекке жәрдемі бар
Жаңғақтың адам денсулығына пайдасы көп. Сондықтан оны емге пайдалануға болады.
Халық емі: Бауыр ауырғанда көмек
Бір аурудан емделу үшін ішкен дәріңіз көп жағдайда бауырға кері әсерін тигізіп жатады. Ондайда бауырды қорғаудың қарапайым әдісін қолданыңыз.
Халық емі: Бронхит
Шағын шыны шәйнекке 400 грамм суды қайнатып, үстіне 1 ас қасық бал араластырыңыз. Одан кейін шәйнектің шүмегіне түтік кигізіп, бал араласқан су буын