Самса
Ас дайындау
Қатпарлы самсаның рецепті
Қамырына
Ұн – 500 гр
Су – 150 - 200 гр
Тұз – 1 шай қасық
Қамырға жағу үшін сары май - 200 гр
Жұмыртқа (бетіне жағу үшін) – 1 бас
Қамыр ішіне салуға:
Тартылған ет немесе майда туралған сиыр еті – 400 грамм
Құйрық май – 100 - 150 грамм
Пияз – 400 грамм
Қара бұрыш – қалауыңызша
Тұз – қалауыңызша
▪ Етті, құйрық майды майдалап төртбұрышты етіп турап, тұз қара бұрыш қосып араластырады.
Ескерту: Қамыр дайын болғаннан соң фаршты дайындаған дұрыс, әйтпесе пияздың сөлі шығып кетеді.
▪ Ұнды електен өткізіп, тұзды су дайындап алып жұмсақтау қамыр илеу қажет (қамыр орташа болуы керек, жұмсақ та емес, қатты да емес).
▪ Қамырды жақсылап илеп болған соң, 20 минутқа демалдырып қойыңыз.
▪ Содан соң қамырды жұқалап жайыңыз.
▪ Жайған қамырдың ішіне майды ерітіп жағыңыз.
▪ Май жағылған қамырды шетінен бастап ораңыз.
▪ Майы қатқанша 5 - 7 минутқа тоңазытқышқа салыңыз. Содан соң өзіңізге керекті өлшемде бірнеше бөліктерге бөліңіз.
▪Дайын бөліктерді бір - бірлеп ұнсыз жайып, ішіне фаршын салып қалауыңызша түйесіз. Негізінен самсаны көбіне үшбұрышты етіп түйеді.
▪ Түйіп болған соң, қамырдың бетіне жұмыртқа сарысын жағыңыз, 180 - 200 градус қызып тұрған пеште 25 минуттай пісіріңіз, қып - қызыл болып пісуі керек.
Дайындаған: Асыл
Суретімен қарау
Қамырына
Ұн – 500 гр
Су – 150 - 200 гр
Тұз – 1 шай қасық
Қамырға жағу үшін сары май - 200 гр
Жұмыртқа (бетіне жағу үшін) – 1 бас
Қамыр ішіне салуға:
Тартылған ет немесе майда туралған сиыр еті – 400 грамм
Құйрық май – 100 - 150 грамм
Пияз – 400 грамм
Қара бұрыш – қалауыңызша
Тұз – қалауыңызша
▪ Етті, құйрық майды майдалап төртбұрышты етіп турап, тұз қара бұрыш қосып араластырады.
Ескерту: Қамыр дайын болғаннан соң фаршты дайындаған дұрыс, әйтпесе пияздың сөлі шығып кетеді.
▪ Ұнды електен өткізіп, тұзды су дайындап алып жұмсақтау қамыр илеу қажет (қамыр орташа болуы керек, жұмсақ та емес, қатты да емес).
▪ Қамырды жақсылап илеп болған соң, 20 минутқа демалдырып қойыңыз.
▪ Содан соң қамырды жұқалап жайыңыз.
▪ Жайған қамырдың ішіне майды ерітіп жағыңыз.
▪ Май жағылған қамырды шетінен бастап ораңыз.
▪ Майы қатқанша 5 - 7 минутқа тоңазытқышқа салыңыз. Содан соң өзіңізге керекті өлшемде бірнеше бөліктерге бөліңіз.
▪Дайын бөліктерді бір - бірлеп ұнсыз жайып, ішіне фаршын салып қалауыңызша түйесіз. Негізінен самсаны көбіне үшбұрышты етіп түйеді.
▪ Түйіп болған соң, қамырдың бетіне жұмыртқа сарысын жағыңыз, 180 - 200 градус қызып тұрған пеште 25 минуттай пісіріңіз, қып - қызыл болып пісуі керек.
Дайындаған: Асыл
Суретімен қарау
Пияз қосылған қаттама нан (қатпарлы нан)
Пияз қосылған дәмді қаттама нан (қатпарлы нан) дайындау тәсілі
Қаттама нан
Ұнды електен өткізіп алыңыз. Жылы суға сұйық май, тұз, шекер, ашытқыны салып жұмсақтау етіп қамыр илеңіз.
Қаттама
Үлкендеу табаққа ұнды елеп аламыз, тұзды суды ұнның үстіне құйып жұмсақтау етіп қамыр илейміз. Қамырды 5 - 10 минутқа қалдырамыз.
Ет қосып пісірілген бәліш
Үлкен ыдысқа сары майды ерітіп салыңыз, қаймақ, жұмыртқа, тұз салып араластырыңыз.
Орама нан немесе ханым
Ең алдымен қамырды илеп дайындап қою қажет. Үлкен ыдысқа ұнды електен өткізіңіз, бөлек ыдысқа жұмыртқаны жарып тұз салып суды құйып дайындап
Бәліш (пирожки)
Сүтті жай отта қойып жылытып алу керек. Жылы сүтке шекер, ашытқы, тұз, сұйық майды құйып араластырыңыз. Ұнды електен өткізіп салып жұмсақ етіп қамыр