Капуста (қырыққабат) тұздау
Ас дайындау
Қырыққабат (капуста) тұздау
Қырыққабат – 10 бас
Ашты бұрыш – 0,5кг
Сарымсақ – 0,5кг
Тұз – 0,5кг
Су – 10л
Бұл ашты қырыққабатты қыс бойы жеуге арнап тұздайтын болғандықтан, тұзды суды үлкен шелекке дайындап алыңыз. 10 литр мұздай суға шамамен 0,5 кг тұз салып, араластырыңыз. Тұз түбінде шөгіп қалмай, толық еруі қажет. Қырыққабаттың қабығын аршып тастаңыз да екіге бөліңіз, үлкен болса төртке бөліңіз. Үлкен ыдысқа сыйымды етіп салыңыз. Үстінен дайын тұзды суды құйыңыз, бетіне целлофан салып ауыр затпен бастырып қойыңыз.
Әдетте мен, үш-төрт тасты жуып-тазалап дайындап қойғанмын, сол тастармен бастырып қоямын. Шамамен екі аптаға жуық салқын жерде тұруы қажет.
Енді қырыққабатқа ерекше дәм беретін дәмдеуішті дайындау қажет. Ол үшін ашты бұрышты да сарымсақты да қалауыңызша салуға болады. Егер аштыға құмар болсаңыз көп дайындайсыз, аса ашты болмасын десеңіз 0,5 кг ашты бұрыш, 0,5 кг сарымсақтан дайындалған қоймалжың жеткілікті. Ашты бұрыш пен сарымсақты еттартқыштан (мясорубкадан) өткізіңіз. Дайын болған қоймалжыңды қырыққабаттың арасына жағып, үлкен ыдысқа қайта реттеп салыңыз, болғаннан соң, алдында бастырған ауыр затпен бастырып қойыңыз. Екі аптадан кейін жеуге болады.
Қырыққабат арасына дәмдеуішті жағатын кезде қолыңызға резеңке қолғап немесе целлофан киіп алыңыз, қолыңызды ашымау үшін.
Бұл тұзды қырыққабатты күн салқындаған уақытта жасау қажет, салқын жерде тұрмаса бұзылып кету мүмкін. Қазан айының ортасынан бастап дайындаған дұрыс
Қырыққабат – 10 бас
Ашты бұрыш – 0,5кг
Сарымсақ – 0,5кг
Тұз – 0,5кг
Су – 10л
Бұл ашты қырыққабатты қыс бойы жеуге арнап тұздайтын болғандықтан, тұзды суды үлкен шелекке дайындап алыңыз. 10 литр мұздай суға шамамен 0,5 кг тұз салып, араластырыңыз. Тұз түбінде шөгіп қалмай, толық еруі қажет. Қырыққабаттың қабығын аршып тастаңыз да екіге бөліңіз, үлкен болса төртке бөліңіз. Үлкен ыдысқа сыйымды етіп салыңыз. Үстінен дайын тұзды суды құйыңыз, бетіне целлофан салып ауыр затпен бастырып қойыңыз.
Әдетте мен, үш-төрт тасты жуып-тазалап дайындап қойғанмын, сол тастармен бастырып қоямын. Шамамен екі аптаға жуық салқын жерде тұруы қажет.
Енді қырыққабатқа ерекше дәм беретін дәмдеуішті дайындау қажет. Ол үшін ашты бұрышты да сарымсақты да қалауыңызша салуға болады. Егер аштыға құмар болсаңыз көп дайындайсыз, аса ашты болмасын десеңіз 0,5 кг ашты бұрыш, 0,5 кг сарымсақтан дайындалған қоймалжың жеткілікті. Ашты бұрыш пен сарымсақты еттартқыштан (мясорубкадан) өткізіңіз. Дайын болған қоймалжыңды қырыққабаттың арасына жағып, үлкен ыдысқа қайта реттеп салыңыз, болғаннан соң, алдында бастырған ауыр затпен бастырып қойыңыз. Екі аптадан кейін жеуге болады.
Қырыққабат арасына дәмдеуішті жағатын кезде қолыңызға резеңке қолғап немесе целлофан киіп алыңыз, қолыңызды ашымау үшін.
Бұл тұзды қырыққабатты күн салқындаған уақытта жасау қажет, салқын жерде тұрмаса бұзылып кету мүмкін. Қазан айының ортасынан бастап дайындаған дұрыс
Көк помидор тұздау. Соление зеленых помидоров в
Банканы стерилдеу керек. Банкаға 3 - 4 түйір қара бұрыш салыңыз помидор салыңыз, сарымсақты салыңыз үстіне ақжелкен мен аскөкті салыңыз
Ашытылған қырыққабат (квашеная капуста)
Ашытылған қырыққабат салатын дайындау соншалықты қиын емес және 2 - 3 күнде дайын болады. Дайын болған соң салқын жерде сақтауға тура келеді немесе
Қырыққабаттан жасалған корей салаты
Сәбізді корей салатына арналған теркадан өткіземіз, сарымсақты жұқалап дөңгелектеп тураймыз. Сарымсақ пен сәбізді араластырамыз.
Ашытылған қырыққабат (капуста) салаты
Көкөністерді тазалап жуып алыңыз. Қырыққабатты ұзынша етіп майдалап тураңыз, сәбізді ұзынша етіп тураңыз (теркадан өткізуге де болады).
Қияр тұздау
Қиярды жаппас бұрын барлық керегіңізді дайындап алу қажет. Мысалы: Суы кеуіп құрғап тұру үшін банкіні содамен ысқылап, тазалап жуып-шайып төңкеріп
Лечо салаты
Ең алдымен көкөністерді жуып тазалап алыңыз. Қызанақтан сок дайындап алыңыз. Сәбізді ұзынша етіп теркадан өткізіңіз, пиязды, бұрышты ірі төртбұрыш