Тез дайындалатын салат түрлері
Ас дайындау
Алмадан жасалған жеңіл салат
Алма – 2 – 3 бас
Қаймақ – 100 - 150 немесе зәйтүн майы 1 - 2 ас қасық
Жаңғақ – 50 гр
Көкшөптер – қалауыңызша
Тұз – дәміне қарай
Жасалуы: Алманы төртбұрышты етіп тураймыз да оған грек жаңғағы мен көкшөптерді турап саламыз, балдыркөк (сельдерей), саумалдық (шпинат). Қаймақпен немесе зәйтүн майымен (оливковое масло) араластырамыз.
Жас қырыққабаттан жасалған жеңіл салат
Қырыққабат – 300 гр
Қияр – 2 бас
Жұмыртқа – 2 - 3 бас
Жасалуы: Қайнап піскен жұмыртқаны майдалап тураңыз. Қиярды дөңгелектеп тураңыз, қырыққабатты ұзынша етіп жұқалап тураймыз.(жаңа жұлынған қырыққабат болуы керек) Барлығын үлкенірек ыдысқа салып, өсімдік майын құйып, тұз салып араластырамыз. Дәмін келтіру үшін ақжелкен турап салуға болады.
Тауық етінен жасалған жеңіл салат
Тауық еті – 200 - 250 гр
Қызанақ – 1 - 2 бас
Қияр – 1 - 2 бас
Өсімдік майы – 1 - 2 ас қасық
Ақжелкен (петрушка) – 1 бума
Лимон сөлі – дәміне қарай
Тұз – дәміне қарай
Жасалуы: Тауықтың піскен етін жұқа, ұзынша етіп тураймыз. Қызанақ пен қиярды қалауыңызша турайсыз. Салат жапырағын ірі етіп тураймыз, ақжелкенді (петрушка) майдалап тураймыз да лимон сөлін тамызамыз. Өсімдік майымен тұзды соңынан араластырамыз.
Қырыққабат пен шұжықтан жасалған салат
Қырыққабат – 250 - 300 гр
Қақталған шұжық (колбаса)
Сарымсақ – 2 түйір
Ақжелкен (петрушка) – 1 бума
Майонез – 100 - 150 гр (дәміне қарай)
Тұз – дәміне қарай
Жасалуы: Қырыққабатты ұзынша етіп майдалап тураймыз, шұжықты ұзынша етіп жұқалап тураймыз. Ақжелкен мен сарымсақты да майдалап тураймыз да майонезбен араластырамыз. Дәміне қарай тұз саламыз.
Алма – 2 – 3 бас
Қаймақ – 100 - 150 немесе зәйтүн майы 1 - 2 ас қасық
Жаңғақ – 50 гр
Көкшөптер – қалауыңызша
Тұз – дәміне қарай
Жасалуы: Алманы төртбұрышты етіп тураймыз да оған грек жаңғағы мен көкшөптерді турап саламыз, балдыркөк (сельдерей), саумалдық (шпинат). Қаймақпен немесе зәйтүн майымен (оливковое масло) араластырамыз.
Жас қырыққабаттан жасалған жеңіл салат
Қырыққабат – 300 гр
Қияр – 2 бас
Жұмыртқа – 2 - 3 бас
Жасалуы: Қайнап піскен жұмыртқаны майдалап тураңыз. Қиярды дөңгелектеп тураңыз, қырыққабатты ұзынша етіп жұқалап тураймыз.(жаңа жұлынған қырыққабат болуы керек) Барлығын үлкенірек ыдысқа салып, өсімдік майын құйып, тұз салып араластырамыз. Дәмін келтіру үшін ақжелкен турап салуға болады.
Тауық етінен жасалған жеңіл салат
Тауық еті – 200 - 250 гр
Қызанақ – 1 - 2 бас
Қияр – 1 - 2 бас
Өсімдік майы – 1 - 2 ас қасық
Ақжелкен (петрушка) – 1 бума
Лимон сөлі – дәміне қарай
Тұз – дәміне қарай
Жасалуы: Тауықтың піскен етін жұқа, ұзынша етіп тураймыз. Қызанақ пен қиярды қалауыңызша турайсыз. Салат жапырағын ірі етіп тураймыз, ақжелкенді (петрушка) майдалап тураймыз да лимон сөлін тамызамыз. Өсімдік майымен тұзды соңынан араластырамыз.
Қырыққабат пен шұжықтан жасалған салат
Қырыққабат – 250 - 300 гр
Қақталған шұжық (колбаса)
Сарымсақ – 2 түйір
Ақжелкен (петрушка) – 1 бума
Майонез – 100 - 150 гр (дәміне қарай)
Тұз – дәміне қарай
Жасалуы: Қырыққабатты ұзынша етіп майдалап тураймыз, шұжықты ұзынша етіп жұқалап тураймыз. Ақжелкен мен сарымсақты да майдалап тураймыз да майонезбен араластырамыз. Дәміне қарай тұз саламыз.
Жүзім мен тауық етінен жасалған салат
Оңай салат рецепті. Бұл салатты жасу үшін жаңа піскен жүзім болуы қажет.
Қара өрік қосылған салат (Салат с черносливом)
Тауық етін тұз, дәмдеуіштер қосып қайнатып пісіріп алу қажет. Тауық етін суыған соң ұзынша етіп тураңыз.
Шұжық пен қырыққабат салаты
Қырыққабатты майдалап тураңыз аздап тұз сеуіп араластырыңыз. Етті немесе шұжықты ұзынша етіп тураңыз, аскөк пен петрушканы да майдалап тураңыз.
Қырыққабаттан жасалған корей салаты
Сәбізді корей салатына арналған теркадан өткіземіз, сарымсақты жұқалап дөңгелектеп тураймыз. Сарымсақ пен сәбізді араластырамыз.
Көктем салаты
Қыстан жаңа шыққан мезгілде яғни көктем келісімен адам организмі витаминді керек ете бастайды.
Қырыққабаттан (капуста) жасалған салат
Барлық көкөністерді жуып тазалап алып, сәбізді теркадан өткізіңіз (соломка), капустаны, тәтті бұрышты, пиязды жіңішке ұзынша етіп тураңыз.